Themadag Varken: “Maagzweren, een onderschat probleem?!?!”

Publicatiedatum: 29-06-2017

Beschadigingen van het maagslijmvlies komen in meer of mindere mate voor bij zowel zeugen als vleesvarkens. Aantasting van de maag kan leiden tot onrust en asociaal gedrag, vermindering van groeisnelheid en een verhoogde uitval in vleesvarkens en mogelijk een slechtere voeropname tijdens de lactatie in zeugen. Daarnaast zijn maagbeschadigingen natuurlijk ook vanuit het oogpunt van dierwelzijn onwenselijk. Echter, duidelijke klinische verschijnselen worden vaak alleen bij ernstige maagzweren gezien.

 

Hierdoor vormen maagbeschadigingen een onderschat probleem in de varkenshouderij. We willen u daarom uitnodigen voor de themadag “Maagzweren, een onderschat probleem?!?!” die op woensdag 27 september 2017 wordt gehouden. Tijdens deze themadag zal door verschillende sprekers worden ingegaan op de problematiek rondom maagzweren, de verschillende oorzaken van maagzweren en actuele voedingsconcepten die kunnen worden gebruikt om de prevalentie en de ernst van deze maagzweren te beperken.

Programma

09.00-09.30 uur    Ontvangst met koffie
09.30-09.35 uur    Opening door dagvoorzitter
09.35-10.30 uur    Slijmvliesbeschadigingen in de varkensmaag: Hoe serieus is het?
                                Theo Geudeke - Gezondheidsdienst voor dieren
10.30-11.30 uur    Do viral diseases and farm management have an effect on stomach ulcers?
                                Line Hummelmose Dines - Danish Agri. & Food Council  - Livestock Innovation
11.30-12.30 uur    Maagzweren bij het varken: spelen bacteriën een rol?
                                Chloë De Witte - Ghent University - Dep. of Pathology, bacteriology and poultry diseases               
13.30-14.00 uur   Alternatieve parameters om maagzweren aan te tonen
                               Xandra Benthem de Grave - Schothorst Feed Research
14.00-15.00 uur   Nutritional and management factors affect gastric ulcer development in pigs
                               Nuria Canibe - Aarhus University - Dept. of Animal Science       
15.20-16.20 uur   Effect van voertechnologie op maagzweren in varkens
                               Francesc Molist - Schothorst Feed Research
16.20-16.30 uur   Afsluiting door dagvoorzitter              
16.30-17.30 uur   Borrel   

De kosten bedragen € 375- excl. BTW of 2.5 consultancy uren (voor deelnemers aan de Zoötechnische ondersteuning is deze themadag onderdeel van het jaarabonnement).

Locatie: Ampt van Nijkerk, Berencamperweg 4, 3861 MC Nijkerk

Wilt u deze themadag op 27 september 2017 bijwonen? Dan kunt u zich hier registreren.

 

Overige berichten

12e Editie van de Feeds & Nutrition cursus biedt een op maat gemaakte leerervaring
Monitoring water intake in broilers
Meer kans op pensverzuring in laageiwit rantsoen
Hoe kan de stikstofemissie van pluimveeproductie worden verminderd?
Matthias Schilde: New Researcher Ruminant Nutrition
Stikstof verlagen met voerefficiëntie
BASF and Schothorst Feed Research collaborate to improve the environmental impact of the feed and animal protein industry
What is the nutritional value of poultry-based PAPs for use in pig diets?
Evenwichtige diervoeding voor lokale dierlijke productie
Eiwitgift verlagen, stuurmanskunst
Controlling coccidiosis
AVANT EU project meeting
Long-term challenges for the feed industry to feed the world population
Nieuw bij SFR! Virtuele tour van dierlijke faciliteiten.
Coccidiose, een wereldwijd probleem
Nieuwe netwerk conferentie ‘De nieuwe boer is…’
Kennis vanuit het onderzoek naar de praktijk
Leghanen veelbelovende eerste resultaten
11e Editie van de Feeds & Nutrition cursus
85 jaar kennis beschikbaar in één database
Lange staarten in de varkenshouderij
Leghanen een uitdaging voor de sector
SFR onderzoekt methaanproductie van melkvee
Least cost formulation voor Rundvee, Varkens en Pluimvee
Nieuwe onderzoeker Pluimvee: Vanessa Lagos
SFR neemt nieuwe ruwvoer-terugweger in gebruik
Feeds & Nutrition 2021 een online succes!
Automatische bodyconditiescore de volgende stap
Nieuwe manager Sales & Consultancy
Eiwit uit gras en groen blad getest in voeders voor varkens en pluimvee
Column Francesc Molist: A good stomach function helps piglet gut health
Nieuwe consultant Pluimvee: Jan Dirk van der Klis
Regeling eiwit in rundveevoeders: beperkte verbetering van N-benutting ten koste van productie, gezondheid en duurzaamheid.
SFR in tijden van het Corona virus
Mijlpaal MySFR bereikt
Stikstofemissie verlagen, wat kunnen we bereiken met de juiste voermaatregelen voor varkens?
Schothorst Feed Research en Groeikracht zetten samenwerking op
Aanbod glucose bepaalt eiwitbenutting
Aminozuren en vetzuren voor melkvee
Circulair inzetten van reststromen en co-producten via de diervoederketen
Feeds & Nutrition 2019
In februari zijn weer 2 cursussen gestart
MySFR heeft mijlpaal bereikt
Themadagen Rundvee en Varkens
Varkens- en pluimveevoeding: basisprincipes
Online document database
Opstartcursus rundveevoeding
Schothorst Feed Research neemt vernieuwde proeffaciliteit voor vleeskuikens in gebruik.
SFR training in het hoofdkantoor van COFCO in Beijing
SFR op bezoek bij haar klanten
Succesvolle themadag “Maagzweren, een onderschat probleem?!?!”
Een nauwkeurige database: essentieel voor efficiënt voeren
Bezoek aan Haus Riswick met Zoötechnische ondersteuning rundvee
Venky’s , groot in pluimvee in Azië
Open Access E-book "Facts about fats"
Roger Davin: Nieuwe onderzoeker voor SFR
Lector Precisie veevoeding: Laura Star
Succesvolle Feeds & Nutrition cursus
Schothorst Feed Research organiseert 7e editie Feeds & Nutrition Course van 12-16 juni in Zaandam.
Samenwerking Schothorst Feed Research en Aeres Hogeschool Dronten
Opstartcursus rundvee- en varkensvoeding
Cursus darmgezondheid bij vleeskuikens voor nutritionist en dierenarts
Cursus GMP+ voor transportplanners
Bijdrage van Schothorst Feed Research aan Eurotier webinars.
Beweidingsonderzoek bij Schothorst
Het houden van leghennen met een onbehandelde snavel
Presentatie vergelijking van fytase effectiviteit bij vleeskuikens en kalkoenen
Terugblik basispakket outputdag 17 februari 2016
Samenwerkingsovereenkomst met National Agricultural Federation ondertekend
Multidisciplinair onderzoek in diervoeding
Dierlijk vet: voedzaam ingrediënt voor diervoeding (artikel All About Feed)
Nieuwe algemeen directeur: Lieuwe Roosenschoon