SFR neemt nieuwe ruwvoer-terugweger in gebruik

Publicatiedatum: 12-08-2021

Schothorst Feed Research (SFR) heeft de nieuwe ruwvoer-terugweger in gebruik genomen. De oude voer-terugweger was ruim 30 jaar oud en aan vervanging toe. Deze nieuwe weger is in samenwerking met GEPES en SFR ontwikkeld tot een machine die aan alle wensen voldoet.   

Voedingsonderzoek 
SFR registreert veel verschillende data tijdens het voedingsonderzoek bij de melkkoeien. Per dag wordt er per koe precies vastgelegd hoeveel ruwvoer en krachtvoer de koe krijgt. Elke koe heeft zijn eigen individuele voerbak waarin gedurende de dag door de voerrobot wordt gevoerd. De volgende dag moet het voer wat de koe niet opgenomen heeft worden terug gewogen, om zo precies in beeld te krijgen hoeveel de koe daadwerkelijk gegeten heeft. Om dit zo efficiënt mogelijk te doen wordt er nu gebruikgemaakt van de nieuwe ruwvoer-terugweger. “Eigenlijk is het een grote stofzuiger die alle ruwvoer resten opzuigt en weegt” legt Ingmar Thomassen, rundvee proefbegeleider bij SFR, uit. Ingmar ontwikkelt de software (PMS) voor SFR waar de proefdata in wordt opgeslagen. Door de verbinding te leggen tussen de ruwvoer-terugweger en de software, maakt dat het een unieke machine is geworden. 

Eigen ontwikkeling 
Samen met de technische dienst, dierverzorgers en de proefbegeleiders, is er gekeken naar verschillende mogelijkheden. Met 123 voerbakken is snelheid net zo belangrijk als nauwkeurigheid. Uiteindelijk is er gekozen voor de weegwagen van Kärcher, waarbij aan de voorkant een hydraulische arm met zuigslang is bevestigd. Hierdoor kan elke bak gemakkelijk en snel worden leeggemaakt. Om het restvoer nauwkeurig te kunnen wegen is er een indicator met weegstaven onder de opvangbak gemonteerd. De ruwvoer-terugweger geeft vervolgens aan het PMS de data door. Waarna de data gelijk verwerkt kan worden door de onderzoekers. Zo worden alle voerresten nauwkeurig, snel en gemakkelijk per koe in beeld gebracht.  

Dataverzameling 
Voor het voedingsonderzoek is het van groot belang om zo nauwkeurig mogelijk het aantal gegeten kilo’s ruwvoer per koe, per dag te bepalen. Door het gewicht van het restvoer, van het aantal gevoerde kilo’s ruwvoer af te halen, kan de werkelijk opname berekend worden.  

De dierverzorger geeft in de stal op de tablet aan bij welke bak hij is en zuigt daarna het overgebleven ruwvoer op. Als hij klaar is bevestigd hij dat op de tablet, waarna de weger wordt uitgelezen. De locatie en hoeveelheid restvoer worden direct via het wifi netwerk in de centrale database van SFR opgeslagen. Waardoor het direct voor de proefbegeleiders zichtbaar is. Door deze techniek is het risico op verlies van data zeer klein en ontstaat er de mogelijkheid om met realtime data te werken. Naast ruwvoer op dierniveau worden ook krachtvoeropnames, melkgehalten, melkhoeveelheid, diergewichten en body conditiescores van elke koe op dagelijkse basis vastgelegd. Op deze manier heeft SFR een zeer uitgebreide dataverzameling om zo goed mogelijk voedingsonderzoek uit te kunnen voeren.  

12e Editie van de Feeds & Nutrition cursus biedt een op maat gemaakte leerervaring
Monitoring water intake in broilers
Meer kans op pensverzuring in laageiwit rantsoen
Hoe kan de stikstofemissie van pluimveeproductie worden verminderd?
Matthias Schilde: New Researcher Ruminant Nutrition
Stikstof verlagen met voerefficiëntie
BASF and Schothorst Feed Research collaborate to improve the environmental impact of the feed and animal protein industry
What is the nutritional value of poultry-based PAPs for use in pig diets?
Evenwichtige diervoeding voor lokale dierlijke productie