Bijdrage van Schothorst Feed Research aan Eurotier webinars.

Publicatiedatum: 07-12-2016

All About Feed, Pig Progress, World Poultry en Dairy Global hebben tijdens EuroTier 2017 een aantal webinars en seminars verzorgd. Bij twee van deze webinars verzorgden onderzoekers van Schothorst Feed Research een inleiding:

  • Ellen van Eerden opende het seminar “Maintaining gut health in poultry”.
  • Wilfried van Straalen was de eerste spreker bij het seminar “Milking cows in a healthy and sustainable way”.

 

 

De titel van de presentatie van Ellen was “Intestinal health: get it right”. Ellen presenteerde een aantal belangrijke factoren die samenhangen met darmgezondheid. Ellen besprak de rol van de vroege ontwikkeling van het kuiken net voor en vlak na uitkomst, de rol van microbiota en het immuunsysteem. Maar de meeste nadruk lag op de rol van voer en nutriënten. Meer inzicht in de relaties tussen de verschillende factoren kunnen helpen bij het verbeteren van de darmgezondheid.

 

 

De titel van de presentatie van Wilfried was  “Ruminant nutrition to support a sustainable dairy production”. Voeding speelt een belangrijke rol in duurzame melkproductie. Duurzame melkproductie gaat over optimale productiviteit, diergezondheid, vruchtbaarheid, gebruik van (lokale) voedergrondstoffen en efficiënte N, P en energie (methaan) benutting. Er is veel kennis beschikbaar over hoe voeding melkproductie en melksamenstelling kan beïnvloeden. Er is ook steeds meer informatie over de effecten van voeding op vruchtbaarheid en gezondheid. In de huidige netto energie systemen worden de verschillen in fermenteerbaarheid en het effect hiervan op pensverzuring, of het effect van verzadigde en onverzadigde vetzuren op melkvetproductie, niet meegenomen. Om deze informatie toch te benutten heeft Schothorst Feed Research een E-dairy model ontwikkeld dat alle stappen in pensfermentatie, darmvertering en -fermentatie en metabolisme beschrijft. Verschillende soorten nutriënten (glucogeen, lipogeen en aminogeen) kunnen met dit model worden berekend. Door deze nutriëntenbenadering te gebruiken kunnen ook de metabole status en vruchtbaarheid verbeteren. In het webinar worden voorbeelden van gebruik van het E-dairy model gepresenteerd.

Beide webinars kunnen bekeken worden via de volgende link:

https://www.onlineseminar.nl/rbiagri/archive/

12e Editie van de Feeds & Nutrition cursus biedt een op maat gemaakte leerervaring
Monitoring water intake in broilers
Meer kans op pensverzuring in laageiwit rantsoen
Hoe kan de stikstofemissie van pluimveeproductie worden verminderd?
Matthias Schilde: New Researcher Ruminant Nutrition
Stikstof verlagen met voerefficiëntie
BASF and Schothorst Feed Research collaborate to improve the environmental impact of the feed and animal protein industry
What is the nutritional value of poultry-based PAPs for use in pig diets?
Evenwichtige diervoeding voor lokale dierlijke productie