Kennis vanuit het onderzoek naar de praktijk

Publicatiedatum: 20-06-2022

Afgelopen week organiseerde Schothorst Feed Research (SFR) voor de 11de keer de jaarlijkse Feeds & Nutrition cursus. Een evenement met als doel om recente onderzoekskennis te vertalen naar de praktijk. Professionals uit de (meng)veevoedersector werden door de specialisten van SFR bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Het was een enerverend 5-daags evenement met veel ruimte voor discussie, netwerken en kennisdeling. Meer dan 70 nutritionisten, dierenartsen, product managers en sales managers uit de hele wereld kwamen samen om de laatste wetenschappelijke inzichten te delen.

Dit jaar was de cursus Feeds & Nutrition opgedeeld in 13 verschillende modules die door de aanwezigen konden worden gecombineerd tot een programma op maat. De cursusdeelnemers konden twee dagen leren over grondstoffen. Daarnaast werden vier cursusdagen aangeboden voor pluimvee, varkens en rundvee. Tijdens de eerste dag stond de voederwaardering centraal, dit omvatte energie-, eiwit-, vezel-, calcium- en fosforwaardering. De dagen over voederwaardering werden gevolgd door drie dagen over diersoortspecifieke toegepaste voiding, met fundamentele onderwerpen zoals de fysiologie van het maagdarmkanaal, darmgezondheid, vitaliteit van biggen, ei- en vleeskwaliteit en mineralen, of het voorkomen van subacute pens- en darmverzuring. Naast de verschillende nutritionele onderwerpen besprak SFR ook andere relevante onderwerpen zoals de ontwikkeling van langzaam(er) groeiende rassen, het belang van vroeg voeren, precisie voeren, het verminderen van de milieu-impact van het houden van melkkoeien, eiwitreductie en het gebruik van alternatieve eiwitbronnen. Aan het einde van de trainingsdagen werd door de SFR-consultants live voersamenstelling uitgevoerd, om het effect van bepaalde strategieën en keuzes op de voersamenstelling te laten zien en zo de praktische toepasbaarheid duidelijk te maken.

Gedurende de hele week was er ook volop gelegenheid om met elkaar in contact te komen. Wat, na 2 jaar Covid-19 beperkingen, weer een prettige bijkomstigheid was! Daarom was er naast het dagprogramma ook een sociaal programma. Aan het eind van elke dag was er de gelegenheid om in een informele setting met de SFR experts te praten of gewoon om met alle andere deelnemers in gesprek te gaan tijdens de 'Lets (not) talk nutrition' netwerkborrel. Daarnaast werd op maandagavond een dinercruise over de Amsterdamse grachten georganiseerd. De gids deelde vele interessante feiten over de geschiedenis en het ontstaan van Amsterdam onder het genot van een internationaal diner. Op woensdagavond stond een diner in Zaandam op het programma. Het weer maakte een gezellig en interactief buitendiner mogelijk waarbij veel (internationale) ervaringen werden uitgewisseld.

We hopen dat de deelnemers onze SFR-aanpak in de praktijk gaan brengen. We kunnen terugkijken op een geslaagde week vol inspirerende en interactieve sessies!

Overige berichten

Leghanen veelbelovende eerste resultaten
11e Editie van de Feeds & Nutrition cursus
85 jaar kennis beschikbaar in één database
Lange staarten in de varkenshouderij
Leghanen een uitdaging voor de sector
SFR onderzoekt methaanproductie van melkvee
Least cost formulation voor Rundvee, Varkens en Pluimvee
Nieuwe onderzoeker Pluimvee: Vanessa Lagos
SFR neemt nieuwe ruwvoer-terugweger in gebruik
Feeds & Nutrition 2021 een online succes!
Automatische bodyconditiescore de volgende stap
Nieuwe manager Sales & Consultancy
Eiwit uit gras en groen blad getest in voeders voor varkens en pluimvee
Column Francesc Molist: A good stomach function helps piglet gut health
Nieuwe consultant Pluimvee: Jan Dirk van der Klis
Regeling eiwit in rundveevoeders: beperkte verbetering van N-benutting ten koste van productie, gezondheid en duurzaamheid.
SFR in tijden van het Corona virus
Mijlpaal MySFR bereikt
Stikstofemissie verlagen, wat kunnen we bereiken met de juiste voermaatregelen voor varkens?
Schothorst Feed Research en Groeikracht zetten samenwerking op
Aanbod glucose bepaalt eiwitbenutting
Aminozuren en vetzuren voor melkvee
Circulair inzetten van reststromen en co-producten via de diervoederketen
Feeds & Nutrition 2019
In februari zijn weer 2 cursussen gestart
MySFR heeft mijlpaal bereikt
Themadagen Rundvee en Varkens
Varkens- en pluimveevoeding: basisprincipes
Online document database
Opstartcursus rundveevoeding
Schothorst Feed Research neemt vernieuwde proeffaciliteit voor vleeskuikens in gebruik.
SFR training in het hoofdkantoor van COFCO in Beijing
SFR op bezoek bij haar klanten
Succesvolle themadag “Maagzweren, een onderschat probleem?!?!”
Een nauwkeurige database: essentieel voor efficiënt voeren
Bezoek aan Haus Riswick met Zoötechnische ondersteuning rundvee
Venky’s , groot in pluimvee in Azië
Open Access E-book "Facts about fats"
Roger Davin: Nieuwe onderzoeker voor SFR
Themadag Varken: “Maagzweren, een onderschat probleem?!?!”
Lector Precisie veevoeding: Laura Star
Succesvolle Feeds & Nutrition cursus
Schothorst Feed Research organiseert 7e editie Feeds & Nutrition Course van 12-16 juni in Zaandam.
Samenwerking Schothorst Feed Research en Aeres Hogeschool Dronten
Opstartcursus rundvee- en varkensvoeding
Cursus darmgezondheid bij vleeskuikens voor nutritionist en dierenarts
Cursus GMP+ voor transportplanners
Bijdrage van Schothorst Feed Research aan Eurotier webinars.
Beweidingsonderzoek bij Schothorst
Het houden van leghennen met een onbehandelde snavel
Presentatie vergelijking van fytase effectiviteit bij vleeskuikens en kalkoenen
Terugblik basispakket outputdag 17 februari 2016
Samenwerkingsovereenkomst met National Agricultural Federation ondertekend
Multidisciplinair onderzoek in diervoeding
Dierlijk vet: voedzaam ingrediënt voor diervoeding (artikel All About Feed)
Nieuwe algemeen directeur: Lieuwe Roosenschoon