Themadag Rundvee

Melk: de spiegel van de koe

De melksamenstelling wordt al sinds jaar en dag gebruikt om na te gaan hoe het rantsoen door de koe benut wordt en wat de metabole status is van de koe. Veelgebruikte parameters zijn het vet- en eiwitgehalte en de verhouding hiervan, maar ook het melkureum gehalte geeft informatie over de benutting van eiwit uit een rantsoen. eiwitbenutting van een rantsoen. Recentelijk wordt veel aandacht gegeven aan de vetzurensamenstelling van het melkvet als nieuwe indicator. Naast kwaliteit van melkvet biedt deze analyse ook informatie over de gezondheid van de koe (vooral over pensgezondheid en negatieve energiebalans). De individuele verschillen tussen koeien komen meer en meer in beeld. Ook op niveau van tankmelk komen meer en meer analyses beschikbaar waarmee de rantsoensamenstelling geëvalueerd kan worden.

Momenteel vindt er een interessante ontwikkeling plaats op het gebied van het analyseren van melk en het beschikbaar maken van de enorme hoeveelheid gegevens voor praktische interpretatie.

Wij willen u daarom uitnodigen voor de themadag “Melk: de spiegel van de koe”, die op donderdag 19 september zal worden gehouden in Deventer. Tijdens deze dag zullen verschillende sprekers (o.a. Universiteit van Gent, Gezondheidsdienst voor Dieren, melkcontrole, Schothorst Feed Research) ingaan op de diverse analyseresultaten van melk en hoe die in de praktijk zijn te benutten voor het verbeteren van diergezondheid en sturen van productie en benutting op het melkveebedrijf.

Voorlopig programma

Ochtend (open inschrijving)

09:00u – 09:30u            Ontvangst met koffie

09:30u – 09:35u            Opening door de dagvoorzitter

09:35u – 12:30u            Presentaties

12:30u - 13:30u             Lunch (inclusief voor iedereen)

Middag (alleen voor deelnemers aan de Zoötechnische Ondersteuning)

13:30u – 16:30u            Excursie Gezondheidsdienst voor Dieren

Het definitieve programma en verdere informatie volgen zo spoedig mogelijk.

Kosten:

De kosten bedragen € 250,- excl. BTW of 1,5 consultancy uren (inclusief lunch). Voor deelnemers aan de Zoötechnische Ondersteuning is deze themadag onderdeel van het jaarabonnement.

Locatie:

Postillion Hotel Deventer

 

Deel deze cursus


Inschrijven


Terug naar cursusaanbod

"Onze hele nutritionele afdeling is op expertise van Schothorst Feed Research gebouwd"

Marcel Roordink, algemeen directeur ABZ Diervoeding

Lees het gehele artikel >

"Schothorst Feed Research maakt als geen ander de vertaalslag van onderzoek naar boerenerf"

Stefan Kuijpers, directeur Vitelia Voeders

Lees het gehele artikel >

"Schothorst Feed Research is leidend, voor heel Nederland en zelfs wereldwijd. We krijgen gedegen advies waar we wat mee kunnen. Er is geen tweede bedrijf met service van deze kwaliteit"

Arjan Hoogendoorn, specialist bij E.J. Bos Diervoeding

Lees het gehele artikel >